6 mars 2013

Le Voyage dans la lune (1902)


I den här franska svartvita stumfilmen från 1902 åker massa gubbar med långt skägg (astronomer) till månen i en pistolskott-formad rymdraket.  Månen var ett populärt tema under sekelskiftet, särskilt i litteraturen, och filmskaparen Georges Méliès var inte sen att haka på. Det här var alltså 60 år före den första riktiga månlandningen, så man visste inte speciellt mycket om månen. Här är den porträtterad som en kladdig paj med ett läskigt ansikte i mitten, och de landar pladask med sin farkost i mångubbens öga.

Väl på plats så somnar gubbarna. En massa stjärnor tittar på dem. Och sedan blir de attackerad av en hel stam läskiga akrobat-aliens som gör volter, knyter ihop sig till knutar och jagar gubbarna. Men som tur är har de skäggiga gubbarna med sig sina paraplyn! Och akrobatgubbarna på månen går upp i rök. Väldigt fina effekter. De blir tyvärr infångade ändå, och förda till månhövdingen. Men de dödar honom också, med ett paraply såklart! Sen rymmer de och faller med sin rymdraket ända ner i havet. När de kommer hem får de en parad och en gubben-i-månen-medaljong. Den här paraden var tydigen "det förlorade slutet", som hittades först 2002. Även den handfärglagda versionen hittades 1993, och restaurerades. Jag ska såklart titta på den också.

Jag tyckte väldigt mycket om den här korta sci-fi-filmen. Världens första, sägs det. Allting går ju lite, lite för snabbt, eftersom den är filmad med 16 rutor per sekund, vilket var standard på den här tiden. Allting ser lustigt ut när människorna, som är jättemånga och aldrig står still, springer omkring och flaxar.

Till den färglagda, restaurerade versionen av kortfilmen, har den franska duon Air gjort ett nytt soundtrack - Le Voyage Dans La Lune (2012). Etthundratio år senare! Vem som har gjort musiken i det här YouTube-klippet vet jag inte riktigt. Någon som vet? Väldigt fint är det iallafall.



1 kommentar:

Niklas sa...

Wow, väldigt kul att se denna film! Mycket Jules Verne. Jag gillar att astronomerna är klädda som medeltida trollkarlar när de planerar sina projekt. Fast egentligen handlar filmen kanske mest om svamp. På månen kan man plantera paraplyn så att de förvandlas till svamp. Månmänniskorna är egentligen röksvampar. Och regissören åt mycket svamp under inspelningen. Kommer följa ditt 1001-projekt med stort intresse!